Sansestimulering kan være til hjelp i demensomsorgen.

27. juli 2023

Mild berøring eller en hånd å holde i kan skape følelsen av trygghet og omsorg.

Sansestimulering kan være til hjelp i demensomsorgen.

Bruk av sansestimulering (syn, hørsel, lukt, smak, berøring) for å forbedre trivsel og livskvalitet for personer med demens. Dette kan gjøres gjennom en rekke aktiviteter og metoder, for eksempel:

Å spille beroligende musikk eller musikk som er kjent for personen kan bidra til å skape en positiv følelse av velvære og forbedre stemningen. Bruk av dufter fra essensielle oljer kan påvirke følelsesmessige tilstander og bidra til å skape en avslappet atmosfære.

Mild berøring eller en hånd å holde i kan skape følelsen av trygghet og omsorg.

Det å oppleve naturskjønne omgivelser, kunstverk eller se gamle bilder kan fremkalle positive minner og følelser.

Enkle håndverksaktiviteter, som å male eller lage ting med hendene, kan bidra til å stimulere hjernen og gi glede.

Matopplevelser som gir muligheten til å smake på forskjellige smaker og teksturer kan øke nytelsen av mat og spiseopplevelsen.

Sansestimulering kan bidra til å redusere angst og agitasjon, forbedre søvnkvalitet og øke kommunikasjonen med personen med demens. Det er imidlertid viktig å huske at effekten av sansestimulering kan variere fra person til person, og det er nødvendig å tilpasse aktivitetene til den enkeltes preferanser og behov.

For å implementere sansestimulering på en trygg og effektiv måte, er det viktig å arbeide sammen med fagpersoner innen demensomsorg og helsepersonell som har erfaring og kunnskap om hvordan man best kan tilpasse aktivitetene til den enkelte pasientens behov. Det er også viktig å følge etiske retningslinjer og sikre at personvernet og respekten for den enkelte alltid blir ivaretatt.

inmu - Musikkpute
er en myk interaktiv pute som kombinerer musikk, berøringselementer og bevegelse, og stimulerer dermed flere sanser samtidig. Les mer

Tovertafel - De interaktive spillene bryter passivitet gjennom å stimulere til både fysisk og kognitiv aktivitet samt oppmuntre til sosialt samspill. Les mer

Kontakt oss for et tilbud

Del
Websitet er bygget i Ajour CMS